Kendi Açımızdan İnfaz ve Koruma Kimdir ? Ne İş Yapar ?

Merhaba değerli dostlar bu yazımızda kendi açımızdan İnfaz ve Koruma Memuru nedir ve ne iş yapar bunları dile getireceğiz.
İnfaz ve Koruma Memuru’nun Tanımı
Toplum içersinde herhangi bir sebepten dolayı uyum sağlayamamış olan veya insanlara zarar veren kişilerin işlemiş oldukları suçun Adalet Sistemimizce verilmiş olan özgürlüğü kısıtlama cezasının infazını gerçekleştiren ve cezaevlerinde görev yapmakta olan memurlara verilen isimdir.
İnfaz ve koruma memurları halk tarafından Gardiyan olarak anılsa da günümüzdeki ismimiz aslen İnfaz ve Koruma Memuru’dur. Ayrıca şunu da belirtmek gerekiyor ki günümüzde Çağdaş İnfaz anlayışını benimsemiş olan infaz ve koruma memurları cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklulara görevin ifası için deyim yerindeyse çocukları gibi ilgi göstermekte ve ihtiyaçlarını gidermektedirler. TV’lerde çıkan diziler ve sinema filmlerinin aksine çağdaş infazın gerektirdikleri usulde hükümlü ve tutuklulara asla işkence uygulanmamaktadır. Reyting ve izlenim uğruna Devletimizin cezaevlerinde görev yapan ve en önemli görevlerden birini üstlenen İnfaz ve Koruma Memurları halkımıza maalesef ki yanlış tanıtılmakta ve işkenceci olarak gösterilmektedir. Bizler kanun ve yönetmelikleri yerine getirmekle mükellef olan memurlarız ve asla kanun ve yönetmelikler dışında fevri kararlar veremeyeceğimiz gibi yüce devletimizin bizlere emanet etmiş olduğu hükümlü ve tutuklulara gözümüz gibi bakmaktayız.
Genel İdari Hizmetler sınıfında olan bizler aslında Genel İdari Hizmetler sınıfındaki diğer memurlardan farklı olarak üniforma giymekte ve zor kullanma yetkisi olan memurlarız.
Ayrıca infaz ve koruma memurlarında Başmemur, İdare Memuru, İkinci Müdürler ve Müdürler’deki gibi rotasyon bulunmadığı için zorunlu tayin’de bulunmamaktadır.
Üniversite mezunu ve kadrolu personel olmak kaidesiyle 5 yıl görev haddini tamamlayan personeller GYS yani görevde yükselme sınavlarına girerek Sayman, Başmemur, İdare Memuru olabilir ve görevlerinde yükselebilirler. İlerleyen günlerde görevde yükselmeyle alakalı yazılarımız olacak şuan detaylı olarak anlatmıyorum.
Peki İnfaz ve Koruma Memurları Ne İş Yapar ?
- Cezaevine giren tutuklu ve hükümlülerin üzerini arar ve taşıdıkları kıymetli eşyayı emniyet altında bulundurur,
- Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler hakkında bir takım kayıtları tutar,
- Tutuklu ve hükümlüleri koğuşlarına götürerek koğuş kapılarını kilitler,
- Koğuşları belirli periyotlarla kontrol eder, çalışan tutuklulara nezaret eder,
- Kapı, pencere ve bahçe kapılarının iyi bir şekilde kapatılıp kapatılmadığını ve kaçma girişimiyle ilgili herhangi bir çalışma olup olmadığını muayene ve tespit eder,
- Tutuklu ve hükümlüleri yemek, banyo ihtiyaçlarını , revire çıkarma, görüşlere götürülüp getirme, mahkemeye hazırlama, tıraş, kantin ihtiyaçlarının temini, yöneticilerle görüştürülmesi işlemini yapar,
- Günde en az 3 defa hükümlülerin ve tutukluların sayımını yapar,
- Cezaevlerinde çıkabilecek olaylara anında müdahale ederek olayın büyümesini engeller ve sükunetin devamını sağlar,
- Cezaevinde kısmi ve genel aramaları yaparak bulundurulması ve girmesi yasak olan maddelerin girişine engel olur,
- Ağır ceza merkezi olmayan (kaza ceza evi) yerlerde katip, idari memurunun bulunmadığı ceza evlerinde sevk ve idareden bütün olarak sorumludur,
- Cezaevinin temizliğinden sorumludur.
Yukarda gördüğünüz gibi işimiz zor olsa da kanun ve yönetmelikler çerçevesinde görevi ifa edebilmek adına canla başla çalışmaktayız. Hal böyleyken bizleri kötüleyen televizyon dizileri, internet videoları ve sosyal medyadaki yanlış itibardan dolayı itibarımız epey zedelenmiştir. Tüm bunları göz önünde bulundurmadan lütfen izlediğiniz ve gördüğünüz herşeye inanmayınız.
Şunları da belirtmek isterim ki, infaz ve koruma memurları hem vardiya olarak hem de gündüz personeli olarak çalışmaktadır, vardiya personeli 4 veya 3 vardiya olarak kuruma göre değişen vardiya sistemiyle çalışır. Gündüz personeliyse çeşitli birimlerde görev yapan personellerden oluşmaktadır. Örnekleyecek olursak işyurtlarında çalışan personel, mektup okuma birimi, emanet para birimi, infaz birimi, eğitim birimi gibi birimlerde görev yaparlar. Ayrıca Hazır Kuvvet, Müdahale ekibi gibi hükümlü ve tutukluların revir, ziyaret, telefon görüşü, açık görüşler gibi faaliyetlerini yürütürler.
Kendi açımızdan bizleri tarif etmeye çalıştım hatamız varsa şimdiden affola ilerleyen günlerde cezaevinde bulunan birimlerden bahsedeceğiz bizleri takipte kalmanızı ve yorumlarla desteklemenizi rica ediyorum teşekkürler.
Bayram da nasıl oluyor